Napravite svoju Facebook aplikaciju

Slađan Nikolić

Završio sam Višu elektroteničku školu u Beogradu, smer Računarska tehnika. Web programiranjem se profesionalno bavim od 2008. godine, a svoj prvi komercijalni kod napisao sam u programskom jeziku Coldfusion. Paralelno sa Coldfusion - om usavršavao sam i znanje PHP - a čiji sam zaljubljenik vremenom postao. Trenutno sam PHP developer i radim na razvoju aplikacija koje zahtevaju veliku skalabilnost. Udruženju sam pristupio kako bih usavršio svoje znanje kroz razmenu iskustava sa ostalim članovima udruženja, kao i da bih doprineo ostvarivanju ciljeva udruženja.

Pročitajte i ovo...

13 Komentara

 1. Vladimir kaže:

  Jako koristan, članak, bitno je što je obrađen problem sa third-party cookies-ima, i taj problem pored Safarija imaju svi IE < 8, i koji je slabo dokumentovan na developer sajtu, a svako naleti kad-tad na ovaj problem.

  Česta praksa da bi se izbegao ovaj problem je da se podaci koji ne moraju da idu u sesiju – oni koji nisu poverljivi, prosleđuju kroz GET app_data. Taj podatak kasnije se dobija u signed requestu.

  Takođe, REDIRECT_URL može da bude i https://www.facebook.com, čime se malo pojednostavljuje postupak (umesto dva parametra je dovoljan jedan).

  Zaista sve pohvale za tekst od bivšeg FB developera.

 2. Todorovic kaže:

  Korisno. Sada ostaje samo dobra ideja za popularnu FB aplikaciju.

 3. Aleksandar Ilic kaže:

  Čestitam na prvom članku Sladjane. Lepo, precizno i odmah primenjivo..

 4. Maric Dragan kaže:

  I ja da pohvalim clanak zaista je odlican. Mislim da bi bilo dobro za pocetnike ako postoji link sa nekin osnovnim aplikacijama koje mogu da se preuzmu sa neta i da se isprobaju testira kako sve radi i sl.

 5. Vladimir kaže:

  Pardon, u prethodnom komentaru sam dao netačnu informaciju, naime &next=YOUR_URL može da bude zakucan na //www.facebook.com, a ne REDIRECT_URL, kao što sam napisao.

  Pozdrav i puno sreće u daljem radu.

 6. Slađan Nikolić kaže:

  Hvala svima na komentarima. @Vladimire: Zapravo REDIRECT_URL mora biti na istom domenu na kom je i registrovana aplikacija u procesu kreiranja. Problem nastaje kod desktop aplikacija koje zele da implementiraju Facebook connect a nemaju domen, ili recimo kod Chrome ekstenzija gde je za svaku instaliranu ekstenziju razlicit domen. U tom slucaju se radi redirekcija na https://www.facebook.com/connect/login_success.html a access token parametar se nalazi u url – u.

 7. Bravo, izuzetno dobre tekstove pravite, nadam se da ćete istrajati i srećno u tome!
  Sviđa mi se što su tekstovi, kao ovaj, konkretni, bave se aktuelnom problematikom i daju konkretne primere.

 8. kuki kaže:

  Hvala Sladjane.Odlican ti je tekst. Samo tako nastavi!

  Da ne znas mozda koji dobru knjigicu za pravljenje FB aplikacija, posto mi je API malo konfuzno isprican….pa ako ima na jednom mjestu gdje bi se moglo poceti bar uciti FB API, FQL i sl.?

  • Slađan Nikolić kaže:

   Nema na cemu… 🙂 Sto se literature tice ja sam se drzao google – a i Facebook dokumentacije. Slazem se da je API malo konfuzno objasnjen i bez dovoljno primera ali kad jednom shvatis kako radi, kasnije je veoma intuitivno. Ovo je recimo dobra polazna tacka za igranje as API – em http://developers.facebook.com/tools/explorer/.

   Bice jos clanaka na temu Facebook – a koji ce ti nadam se pomoci u savladavanju prepreka.

 9. Pedja kaže:

  Interesantan članak. Još da ima neki primer koji radi to bi bilo baš korisno.

  Hteo sam da pitam, kako se se kontroliše ko sve instalira aplikaciju na svoju stranu. FB ume dabude generator nenormlanog saobraćaja pa bi valjalo da postoji način da se ograniči ko sve može aplikaciju da stavi na svoju stranu.

 10. Slađan Nikolić kaže:

  Kao sto se vidi iz nacina postavljanja apliakcije na FB stranu, ne postoji nacin da se ogranici proces postavljanja. To ne znaci da mi kao developeri aplikacije ne mozemo ograniciti na kojim stranama ce se nasa aplikacija izvrsavati. U signed_request – u, postoji page[id] parametar pomocu kog mozemo kontrolisati da li aplikacija „sme“ ili „ne sme“ da se izvrsava na toj FB strani.

 11. Miro Kolobara kaže:

  Čestitam članak je izvrstan, molio bih vas da mi objasnite kako da uklonim facbooc analytic for apps aplikaciju jer sam sve probao ali ne ide. Hvala vam i pozdrav iz Mostara.

  Miro Kolobara

 1. 08.04.2013

  Čestitam članak je izvrstan, molio bih vas da mi objasnite kako da uklonim facbooc analytic for apps aplikaciju jer sam sve probao ali ne ide. Hvala vam i pozdrav iz Mostara.

  Miro Kolobara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *