PHP Iterator interfejsi

PHP Srbija

Grupa kreativnih pojedinaca zaljubljenika u razvoj softvera i tehnologiju koju poznajemo pod imenom PHP. Većina nas razvija softver, mnogi se bave dizajnom, a usput se dobro družimo i organizujemo. Zato smo svi na okupu u jednoj novoj zajednici koju smo nazvali PHP Srbija.

Pročitajte i ovo...

6 Komentara

 1. Milane, sjajan članak!

  Zaključak je više nego tačan. Iteratori su samo jedna od mnogih stvari u PHP-u koju pokupiš negde dok menjaš nečiju biblioteku, a onda se oduševiš kako utiče na tvoj kod, a generalno i na pristup rešavanju određenih problema.

 2. Aleksandar Ilic kaže:

  Odlična i svakako korisna tema.
  Hvala.

 3. Siniša Nedeljkovic kaže:

  Svaka čast Miki, sjajno obrađen jedan od fundamentalnih design pattern-a čija upotreba zaista podiže nivo kvaliteta i čitljivosti koda. Kad se problemi u programiranju rešavaju kroz design patterne, ni odsustvo komentara u kodu nije tako bolno.

 4. Alex kaže:

  Jako koristan clanak! Imam dva mala pitanja.

  Kod podrazumevane iteracije objekata, sta se desi ukoliko promenljiva u klasi nije primitivnog tipa nego npr. instanca objekta, da li ce podrazumevani iterator da udje u novi objekat i izvrsi iteraciju?
  Da li je moguce uraditi override podrazumevane iterate funkcije?

  • Alex,
   Ako promenljiva nije primitivnog tipa već objekat podrazumevani iterator neće „ući“ u taj objekat i izvršiti iteraciju. Eventualno možeš da ga obradiš preko __toString() metode. Takođe bi mogao da ga obradiš u zasebnoj foreach petlji.
   Što se drugog pitanja, ako sam te dobro razumeo, nema potrebe za override, u klasama koje implementiraju Iterator interfejs možeš da definišeš iteraciju kako god ti hoćeš. Ako te nisam razumeo pojasni mi šta te interesuje.

   • Alex kaže:

    Ok, drugo pitanje je usko vezano za prvo … tako nekako sam i mislio …
    Hvala puno na prenesenom znanju 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *